Kuunlilja - vehreä varjokasvi

Istuta kaunislehtisiä kuunliljoja varjoon ja puolivarjoon tuomaan väriä ja vaihtelua puutarhaasi. Kuunliljat ovat reheviä lehtiperennoja, joiden lehdet voivat olla vihreän eri sävyisiä, valko- ja keltakirjavia, keltaisia tai sini- ja harmaalehtisiä.

Kuunliljat kasvavat parhaiten hieman kosteassa ja runsasravinteisessa, humuspitoisessa maassa. Kauneimmillaan ne ovat vasta muutaman vuoden kuluttua istutuksesta. Suuret ja näyttävät kuunliljaistutukset ovat usein vuosikymmenien ikäisiä.

Kuunliljoista vihreälehtiset menestyvät parhaiten varjoisilla kasvupaikoilla, joihin ne tuovat viileää vehreyttä. Käyttämällä eri vihreän sävyjä saa aikaan reheviä istutuksia. Tarkkaile myös lehtien muotoja, sillä esimerkiksi lajikkeella ´Lavendel Mountains´ on kaunis aaltoileva lehdenreuna.

Kelta- ja valkokirjavat kuunliljat sietävät myös aurinkoa, kunhan kasvupaikka ei ole liian kuuma. Liian varjoisessa paikassa keltainen lehtiväri vihertyy. Lehden keskiosasta valkoiset lajit ovat parhaimmillaan paikoissa, joissa valoa on tarpeeksi, mutta se siivilöityy puiden latvustojen läpi.

Keltalehtisissä kuunliljoissa on lajeja, jotka puhkeavat keltaisina, mutta vihertyvät kesän edetessä kuten Hosta fortunei ´Albopicta´ja Hosta fortune ´Aurea´. Hosta fortunei ´Gold Standard´, jolla on kellanvihreä keskiosa ja epäsäännöllinen vihreä reuna, muuttuu taas sopivassa auringossa kullankeltaiseksi.

Sinilehtiset kuunliljat viihtyvät parhaiten puolivarjossa, sillä auringon paahteessa ne ruskistuvat helposti ja liian syvässä varjossa niiden lehdistön väri haalistuu harmahtavaksi. Komean sinikuunliljan keltareunainen muoto ´Frances Williams´ näyttää viihtyvän myös auringossa!

Kumppanuuskasveiksi kuunliljoille sopivat monet varjon perennat. Korkeakasvuisista perennoista näyttäviä ovat ukonhattu, töyhtöangervo, akileijat, saniaiset ja punaluppu. Kosteammilla paikoilla suuret nauhukset ovat komeita ja reheviä taustakasveja.

Takaisin tuotelistaan
Takaisin