Pensasaidan istutus- ja leikkausohjePENSASAITATAIMIA
  Aitaorapihlaja, aronia, isotuomipihlaja, sinikuusama, Kittilän taikinamarja siperianhernepensas ja syreeni ovat hyviä aitakasveja. Havupuista käytetään kuusta ja lehtikuusta.


TAIMITYYPIT
  Pensasaita voidaan istuttaa sekä paljasjuurisista että astiataimista.


ISTUTUSAIKA
  Paljasjuuriset taimet istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden.


ISTUTUS
  Aitataimet istutetaan yhtenäiseen ojanteeseen, joka on muokattu noin 50 cm syvyiseksi ja 50 cm leveäksi. Taimia käytetään 3-4 kpl metrille. Kasvualustan tulee olla hyvämultainen, ilmava, kalkittu ja lannoitettu. Viljavuusanalyysin voi teettää Viljavuuspalvelu oy:ssä. Taimirivistä saa suoran käyttämällä istutusnarua taimirivin kohdalla. Paljasjuuriset taimet voi upottaa veteen muutamaksi tunniksi ennen istutusta.


KASTELU
  Istutuksen jälkeen tulee huolehtia riittävästä kastelusta kerran viikossa ja kuivana kautena kahdesti viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Istutuksen jälkeen maa pidetään mulloksella ja rikkakasvit kitketään. Kate helpottaa hoitotöitä.


ISTUTUSLEIKKAUS:
  Piiskataimet leikataan noin 10 cm korkeudelta ja haaraantuneet aitataimet noin 15 cm korkeudelta. Alasleikkaus on välttämätön, jotta taimet haarantuvat ja aidasta tulee tiheä.


KASVATUSLEIKKAUS:
  Seuraavina vuosina pensasaita leikataan joka kevät, siten että edellisen kesän kasvua jätetään 15-30 cm. Myös sivuja leikataan, jotta aita pysyy kapeana. Uutta leveyskasvua annetaan kasvaa kesässä noin 5 cm. Jos kasvu on voimakasta sitä tasataan heinäkuulla.
HOITOLEIKKAUS:
  Hoitoleikkauksella pidetään aita halutun kokoisena.150- 180 cm korkea aita antaa hyvän näkösuojan. Korkeampaa aitaa on myös vaikea leikata maasta käsin.
  Hoitoleikkaus tehdään kasvun voimakkuuden mukaan joko kerran kesässä eli heinäkuussa tai kahdesti eli kesäkuun lopussa ja elokuun puolivälissä. Aitaa leikataan sivuilta ja päältä siten, että kesän kasvua jätetään vain 2-3 cm. Oikein leikattu aita kapenee ylöspäin, näin se kestää paremmin lumikuormat talvella. Leikatun aidan hyvä leveys alhaalta on 40-60 cm. Keväällä ennen kasvuun lähtöä edellisen kesän leikkausta voidaan vielä siistiä.
  Vanhalle ränsistyneelle aidalle voidaan tehdä nuorennusleikkaus varhain keväällä ennen lehteen puhkeamista.PENSASAIDANNE  Pensasaidanne on helppohoitoinen ja se kukkii. Pensasaidanne ei ole niin kapea ja tiheä kuin leikattu pensasaita. Pensasaidanteeseen istutetaan vapaasti kasvavia pensaita, joita ei leikata. Pienet pensaat istutetaan 60-80 cm välein. Suurikokoiset pensaat istutetaan100-150 cm välein. Tällaisessa vapaasti kasvavassa aidanteessa voidaan käyttää eriaikaan kukkivia pensaita. Ruusuharrastajat istuttavat aidanteen erilaisista ruusuista. Erivärisistä syreeneistä kasvaa kaunis kukkiva aidanne. Runsaasta angervo valikoimasta voidaan istuttaa aidanteita samoin aroniasta, jolla on kaunis syysväritys. Pensashanhikeista ja koivuangervoista saadaan matalia aidanteita. Sinikuusamalla taas on kaunis kasvutapa. Taikinanmarja puhkeaa varhain lehteen ja on reheväkasvuinen


KUUSIAITAISTUTUS
  Kuusiaitaan varataan taimia 2-3 kpl metrille.


LEIKKAUS
  Kuusiaita leikataan kerran vuodessa joko kevättalvella tai lokakuussa. Aitaa leikataan sivuilta siten, että uutta kasvua jää vain pari senttiä. Latvaverso typistetään vasta kun haluttu korkeus on saavutettu.