Pihassani kasvaa omenapuu


Suomi on maapallon pohjoisimpia maita, jossa omenapuun viljely on mahdollista. Maamme on jaettu kahdeksaan kasvuvyöhykkeeseen ja Tornio, taimitarhamme kotikaupunki, sijaitsee kuudennella vyöhykkeellä.

Omenapuu tarvitsee aurinkoisen ja tuulelta suojatun kasvupaikan. Talon etelä ja länsiseinustat ovat hyviä paikkoja. Märistä kasvupaikoista omenapuu ei pidä. Talvella omenapuiden paleltumisia aiheuttavat pakkaset, viimat ja lumeton maa. Keväällä taimet altistuvat kuivattaville tuulille ja auringolle.

Huono kasvualusta vaikuttaa myös talvehtimiseen. Tornion korkeudella omenapuu on viisainta istuttaa kohopenkkiin eli harjuun. Istutusalusta kalkitaan ja lannoitetaan kompostilla tai vähätyppisellä peruslannoitteella. Istutuksen jälkeen maa peitetään eloperäisellä katteella esimerkiksi ruohonleikkuujätteellä, jolla on myös hyvä lannoittava vaikutus.

Katteiden avulla maan ilmavuus ja kuohkeus lisääntyy. Maan pinta ei kovetu, rikkaruohot pysyvät kurissa ja kastematojen ja pieneliöiden määrä maassa kasvaa. Runsasta lannoittamista tulee välttää, koska se lisää versokasvua ja altistaa puun pakkasvauriolle.

Omenapuu kukkii kesäkuussa 2-7 vuoden kuluttua istutuksesta. Puun pölytyksen suorittavat mehiläiset ja kimalaiset. Useilla omenalajikkeilla siitepöly ei hedelmöitä samaa lajiketta olevaa kukkaa. Hedelmöittymisen onnistumiseksi kannattaa istuttaa joku hyvä pölyttäjälajike.

Omenapuiden leikkaus on tehtävä varoen, koska se kiihdyttää versokasvua ja vähentää kukkasilmujen kehitystä ja etenkin nuorilla puilla satoikään tulemista. Rehevä kasvu johtaa myös helposti talvipaleltumisiin. Leikkaamisen sijasta oksia voi taivuttaa haluttuun asentoon. Varsinkin taivutus vaakatasoon aikaistaa satoiän alkamista.

Kun hankit omenapuun, on tärkeää selvittää puun talvenkestävyys kasvuvyöhykkeellä. Vasta viime vuosina on saatu lisäykseen vanhoja, unohduksiin joutuneita kestäviä lajikkeita kuten ´Borgowskoje´ ja ´Peräpohjola´, jotka ovat kaikkein kestävimmät lajikkeet Tornion seudulla. Suuri kiitos kuuluu pomologi Anssi Krannilalle, joka on tehnyt suurenmoisen työn kerätessään näitä vanhoja sekä kotimaisia että venäläisiä maatiaislajikkeita talteen ja näin edistänyt ilmastoomme sopeutuvien omenoiden kasvatusta ja viljelyä.

Lisätietoa: www.omenapuu.com